ÇEVRE BİLGİSİ (ÖZET SUNUM)
         
 

SAĞLIKLI YAŞAM,  SAĞLIKLI ÇEVRE İLE OLUR

ÇEVRE

Canlıların yaşamları boyunca ilişkilerini sürdürdükleri ve karşılıklı olarak etkileşim içerisinde bulundukları; biyolojik, fiziksel, sosyal, ekonomik ve kültürel ortamı ifade eder.

 

ÇEVREYİ HOR GÖREN, GELECEĞİ ZOR GÖRÜR.

ÇEVRE KORUNMASI

Çevresel değerlerin ve ekolojik dengenin tahribini, bozulmasını ve yok olmasını önlemeye, mevcut bozulmaları gidermeye, çevreyi iyileştirmeye ve geliştirmeye, çevre kirliliğini önlemeye yönelik çalışmaların bütününü ifade eder.

 
    direksiyon dersi, direksiyon eğitimi, sürüş teknikleri, direksiyon kursu, trafikte direksiyon dersi, direksiyonkursu, direksiyondersi, direksiyonegitimi, bayandandireksiyondersi, netten direksiyon dersi, bayandan bayana direksiyon dersi, bayan hocadan direksiyon dersi, bayandan direksiyon dersi, bayan direksiyon hocası, direksiyon hocası, trafikteegitim, bayandanbayanadireksiyon, trafikteozelders, direksiyon dersi istanbul, direksiyon eğitimi istanbul, özel direksiyon dersi, bayandan özel direksiyon dersi, bayandireksiyonhocası, surucukursu, surusteknikleri, direksiyondersiistanbul, direksiyondersiverilir, istanbuldadireksiyondersi, direksiyon öğretmeni, sürücü öğretmeni, sürüş eğitimi, güvenli sürüş eğitimi, trafik eğitimi, basic driving skills, güvenli sürüş teknikleri, özel direksiyon dersi istanbul, bayan direksiyon öğretmeni, bayan sürücü öğretmeni, direksiyonders, direksiyonmerkezi, direksiyonogreniyorum, bayan direksiyon hocası istanbul, araba sürme teknikleri, kolay direksiyon dersi, direksiyon sınavı sonuçlari, direksiyon sınavı, direksiyon sınav sonuçları, direksiyon sınav tarihleri, ehliyet sınav sonuçları, ehliyet sınav soruları, ehliyet sınavı, ehliyet sınav soruları ve cevapları, ehliyet sınav yerleri, ehliyet, sürücü, sürüş, sürücü kursu, kurs, eğitmen, hoca, direksiyon.     direksiyon dersi, direksiyon eğitimi, sürüş teknikleri, direksiyon kursu, trafikte direksiyon dersi, direksiyonkursu, direksiyondersi, direksiyonegitimi, bayandandireksiyondersi, netten direksiyon dersi, bayandan bayana direksiyon dersi, bayan hocadan direksiyon dersi, bayandan direksiyon dersi, bayan direksiyon hocası, direksiyon hocası, trafikteegitim, bayandanbayanadireksiyon, trafikteozelders, direksiyon dersi istanbul, direksiyon eğitimi istanbul, özel direksiyon dersi, bayandan özel direksiyon dersi, bayandireksiyonhocası, surucukursu, surusteknikleri, direksiyondersiistanbul, direksiyondersiverilir, istanbuldadireksiyondersi, direksiyon öğretmeni, sürücü öğretmeni, sürüş eğitimi, güvenli sürüş eğitimi, trafik eğitimi, basic driving skills, güvenli sürüş teknikleri, özel direksiyon dersi istanbul, bayan direksiyon öğretmeni, bayan sürücü öğretmeni, direksiyonders, direksiyonmerkezi, direksiyonogreniyorum, bayan direksiyon hocası istanbul, araba sürme teknikleri, kolay direksiyon dersi, direksiyon sınavı sonuçlari, direksiyon sınavı, direksiyon sınav sonuçları, direksiyon sınav tarihleri, ehliyet sınav sonuçları, ehliyet sınav soruları, ehliyet sınavı, ehliyet sınav soruları ve cevapları, ehliyet sınav yerleri, ehliyet, sürücü, sürüş, sürücü kursu, kurs, eğitmen, hoca, direksiyon.  
 

BİZ DOĞAYI KORUDUKÇA, DOĞA DA BİZİ KORUR.

ÇEVRE HAKKI

Herkesin, sağlıklı ve dengeli bir çevrede, yaşama hakkını ihlal edenlere karşı, yargı mercileri önünde savunma hakkıdır.

 

YAPRAK YEŞİLİ, GÖK MAVİSİ, ÇOCUKLARIMIZ RENKLERİN VARİSİ.

1982 ANAYASASI

MADDE 56- Herkes, sağlıklı ve dengeli bir çevrede yaşama hakkına sahiptir.

Çevreyi geliştirmek, çevre sağlığını korumak ve çevre kirlenmesini önlemek, devletin ve vatandaşların ödevidir.

 
             
 

ORMANSIZ YURT VATAN DEĞİLDİR.

2872 SAYILI ÇEVRE KANUNU

Madde1- Bu kanunun amacı, bütün vatandaşların ortak varlığı olan çevrenin korunması, iyileştirilmesi; kırsal ve kentsel alanda arazinin ve doğal kaynakların en uygun şekilde kullanılması ve korunması; su, toprak ve hava kirlenmesinin önlenmesi; ülkenin bitki ve hayvan varlığı ile doğal ve tarihsel zenginliklerinin korunarak, bu günkü ve gelecek kuşakların sağlık, uygarlık ve yaşam düzeyinin geliştirilmesi ve güvence altına alınması için yapılacak düzenlemeleri ve alınacak önlemleri, ekonomik ve sosyal kalkınma hedefleriyle uyumlu olarak, belirli hukuki ve teknik esaslara göre düzenlemektir.

 

YEŞİL GÖRMEYEN GÖZLER RENK ZEVKİNDEN MAHRUMDUR.

ÇEVRE KİRLİLİĞİ

Çevrede meydana gelen ve canlıların sağlığını, çevresel değerleri ve ekolojik dengeyi bozabilecek her türlü olumsuz etkiyi ifade eder.

 
             
 

ÇEVREYİ NASIL BULMAK İSTİYORSAN ÖYLE BIRAK.

SÜRDÜRÜLEBİLİR ÇEVRE

Gelecek kuşakların ihtiyaç duyacağı kaynakların varlığını ve kalitesini tehlikeye atmadan, hem bugünün hem de gelecek kuşakların çevresini oluşturan tüm çevresel değerlerin her alanda ( sosyal, ekonomik, fiziki vb.) ıslahı, korunması ve geliştirilmesi sürecini ifade eder.

 

NÜKLEERE İNAT, YAŞASIN HAYAT.

ALICI ORTAM

Hava, su, toprak ortamları ile bu ortamlarla ilişkili ekosistemleri ifade eder.

 
             
 

BİZ DOĞAYI KORUDUKÇA, DOĞA DA BİZİ KORUR.

EKOSİSTEM

Belirli bir alanda bulunan canlılar ile bunları saran cansız çevrelerinin karşılıklı ilişkileri ile meydana gelen ve süreklilik arz eden ekolojik sistemlere ekosistem denir.

 

BAKARSAN BAĞ OLUR, BAKMAZSAN DAĞ !

HAVA KALİTESİ

İnsan ve çevresi üzerine etki eden, hava kirliliğinin göstergesi olan, mevcut hava kirleticilerin miktar olarak artarak çevre havasının kalitesinin azalmasını ifade eder.

 
             
 

HEM DOĞAYI KORURSUN, HEM KENDİNİ

ÇEVRE KİRLİLİĞİ
Doğanın temel fiziksel unsurları olan, hava, su ve toprak üzerinde olumsuz etkilerin oluşması ile ortaya çıkan ve canlı öğelerin hayati aktivitelerini olumsuz yönde etkileyen cansız çevre öğeleri üzerinde yapısal zararlar meydana getiren ve niteliklerini bozan yabancı maddelerin hava, su ve toprağa yoğun bir şekilde karışması olayına "çevre kirliliği" adı verilmektedir.
 

AMBALAJ ÇÖP DEĞİLDİR, AYRIŞTIRMAK BİLİNÇTİR
 

Gelişen teknolojinin yaşamımıza getirdiği rahatlık yanında, bu gelişmenin tabiata ve çevreye verdiği kirliliğin boyutu her geçen gün hızla artmaktadır. Yaşamı daha mükemmel hale getirmek, daha sağlıklı ve uzun bir ömür sağlayabilmek amacına dönük bu gelişmelerin, gerek kırsal, gerek kentsel alanlarda olsun, doğal kaynakları bozduğu su, hava, toprak kirlenmesine yol açtığı, bitki ve hayvan varlığına zarar verdiği son yıllarda inkar edilemez bir gerçek haline dönüşmüştür.
 
             
 

SAĞLIKLI YAŞAM,  SAĞLIKLI ÇEVRE İLE OLUR

Genel olarak, çevre kirliliği beş madde etrafında toplanmıştır.

HAVA KİRLİLİĞİ

SU KİRLİLİĞİ

TOPRAK KİRLİLİĞİ

GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ

RADYASYON

 

ÇEVREYİ HOR GÖREN, GELECEĞİ ZOR GÖRÜR.

HAVA KİRLİLİĞİ

Atmosferde toz, duman, gaz, koku ve saf olmayan su buharı şeklinde bulunabilecek kirleticilerin, insanlar ve diğer canlılar ile eşyaya zarar verebilecek miktarlara yükselmesi, “Hava Kirliliği” olarak nitelenmektedir. Hava kirliliği, havanın bileşenlerindeki değişme ile başlar. Bu kirleticiler, kükürt dioksit, karbon maddeleridir. Bir kısmı foto kimyasal reaksiyona girerek zararlı bileşikleri oluştururlar.

 
             
 

YEŞİL GÖRMEYEN GÖZLER RENK ZEVKİNDEN MAHRUMDUR

Havayı kirleten maddelerin sınır değer-leri (havada zararlı olmayacak derece-deki en yüksek değerleri), her ülkenin ilgili kuruluşları tarafından yönetmelik-lerle belirlenir. Kirletici maddelerin nite-liğine göre, canlılara vereceği zarar şekil ve dereceleri de değişir. Hava kirliliğine karşı alınabilecek önlemler, kirlilik kaynağına göre (fabrika, termik santral, konutlar, taşıt araçları) çok çe-şitlidir. Bu önlemler başta eğitim alın-mak üzere teknik, hukuksal önlemler ol-mak üzere başlıca 3 grupta toplanabilir.

 

AMBALAJ ÇÖP DEĞİLDİR, AYRIŞTIRMAK BİLİNÇTİR

Bir ülkenin sınırları dışında meydana gelen kirli hava başka bir ülkenin suyunu, toprağını, havasını ve bitkilerini kirletebilmekte, ekonomisini bozabilmekte ve insanlarını korku içinde yaşata bilmektedir. Dolayısıyla hava kirliliği hem ulusal hem de uluslararası boyutta bütün dünyayı ilgilendiren bir olaydır.
 
             
 

BİZ DOĞAYI KORUDUKÇA, DOĞA DA BİZİ KORUR.

Örneğin: S.S.C.B (RUSYA) de uzun zaman önce meydana gelmiş olan ÇERNOBİL NÜKLEER KAZASI sonucu oluşan kirli hava, doğu Avrupa ülkelerinde ve ülkemizde oldukça sorun olmuştur.
 

BAKARSAN BAĞ OLUR, BAKMAZSAN DAĞ !

HAVADA BULUNAN BAZI KİRLETİCİLER.

KÜKÜRT DİOKSİT (SO2)

KARBON MONOKSİT (CO)

DUMAN ( TOPLAM ASILI PARTİKÜLLER)

AZOT DİOKSİT (NO2)

 
             
 

SAĞLIKLI YAŞAM,  SAĞLIKLI ÇEVRE İLE OLUR

KÜKÜRT DİOKSİT (SO2)

renksiz, keskin kokulu reaktif bir gaz olup kömür fuel-oil gibi kükürt içeren yakıtların yanması sırasında, metal eritme işlemleri ve diğer endüstriyel prosesler sonucu oluşur. Ana kaynakları, termik santraller ve endüstriyel kazanlardır. Genel olarak, en yüksek SO2 konsantrasyonları, büyük endüstriyel kaynakların yakınında bulunur.

 

ÇEVREYİ HOR GÖREN, GELECEĞİ ZOR GÖRÜR.

SO2’nin sağlık etkilerine karşı en hassas grup, çocuklar ile dışarıda aktif olan astımlı yetişkinlerdir. Birincil etkisi, hırıltı solunum,  göğüs sıkışması ve kesik nefes alma gibi belirtilere sebep olan, solunum yollarının daralmasıdır. SO2 konsantrasyonu ve soluma hızı artarken rahatsızlık bulguları da artar. maruziyet kesildiğinde, akciğer fonksiyonu bir saat içinde normal haline döner.
 
             
 

BİZ DOĞAYI KORUDUKÇA, DOĞA DA BİZİ KORUR.

SO2 ve ince partiküllere uzun süreli maruziyet, solunum hastalıklarına, akciğerlerin savunma mekanizmasında değişikliklere ve mevcut kalp hastalıklarının kötüleşmesine sebep olabilir. Bu etkilere karşı en hassas grup, çocuklar, yaşlılar ve kronik akciğer hastalığı veya kalp hastalığı olan kişilerdir.
 

YAPRAK YEŞİLİ, GÖK MAVİSİ, ÇOCUKLARIMIZ RENKLERİN VARİSİ.

KARBON MONOKSİT ( CO)

Renksiz, kokusuz bir gazdır. Bazen görüldüğü gibi, sobalarda mavi bir alevle yanar. Çok kuvvetli bir zehirdir. Solunan havada konsantrasyonu artarsa,kana geçer ve oksijenin taşındığı hemoglobine O2'den daha kolay bağlanır ve kanda karboksihemoglobin artar, dokulara oksijen taşınamaz ve hücre ölümü meydana gelir.

 
             
 

YEŞİL GÖRMEYEN GÖZLER RENK ZEVKİNDEN MAHRUMDUR

CO, kanın hemoglobininin merkez atomu demire bağlanarak ölüme sebep olur. Zehirlenme tablosunda baş ağrısı, görme bozuklukları, uyku hali, zihni bulanıklık ve koma vardır. Yargı kabiliyeti bozulur ve sezgi kaybolur. Sonuçta kalıcı beyin hasarı meydana gelebilir.  Organik psikozlar aylarca sürebilir, fakat sonu nispeten iyi biter. Tedavisi mekanik bir solunum aracı ile %70 azot ve %30 oksijen verilmesi veya acil durumlarda ağızdan solunum yoluyla yapılır.
 

ORMANSIZ YURT VATAN DEĞİLDİR.

DUMAN (TOPLAM ASILI PARTİKÜLLER)

Saf su damlacıkları hariç, atmosferde bulunan çok küçük katı parçacıklarına ve sıvı damlacıklarına partikül denir. Partiküller de gazlar gibi atmosfer kirletici maddelerdir. Zaman zaman çok ciddi problemler meydana getirirler. Partiküller, gaz moleküllerinden binler-ce defa daha büyük olduklarından, er veya geç tekrar yeryüzüne dönerler. Yeryüzüne dönmeleri çeşitli şekillerde olur.

 
             
 

NÜKLEERE İNAT, YAŞASIN HAYAT.

Çeşitli partîküllerden söz edilir ve başlıcaları şunlardır:Sis veya pus,Duman veya tütsü, Toz , İs

bu maddeleri en önemli etkisi solunum yolunda yaptığı tahrişlerdir. Mide kanserinede neden olduğu bilinmektedir. Büyük bir kısmı kanserojen etki yapar.
 

 

ÇEVREYİ NASIL BULMAK İSTİYORSAN ÖYLE BIRAK.

AZOT DİOKSİT (NO2)

Azotdioksit, insan sağlığını etkileyen en önemli azot oksit bileşenidir.Böyle olduğu için kentsel alanlardaki en önemli kirleticisidir. Azotdioksit salınımı, hava, yol ve su yolu trafiği gibi ulaşımda kullanılan mobil yakma sistemlerindeki yanma ve endüstriyel yanma olaylarından kaynaklanıyor.

 
             
 

BİZ DOĞAYI KORUDUKÇA, DOĞA DA BİZİ KORUR.

Yüksek azotdioksit konsantrasyonuna kısa süreli maruz kalma, sağlıklı insanların akciğerlerinde ciddi ölçülerde zarara yol açıyor. Kronik akciğer hastalığı olan insanların bu konsantrasyona maruz kalması, akciğer fonksiyonlarında ve solunum yollarında hassasiyete yol açıyor.
 

BAKARSAN BAĞ OLUR, BAKMAZSAN DAĞ !

Konutlar ve endüstri gibi sabit emisyon kaynaklarından ileri gelen hava kirliliğinin yanı sıra motorlu taşıtlardan kaynaklanan egsoz kirliliğide aynı derecede önemli bir sorundur. benzin ve dizel taşıtların çkardığı eksoz gazlarında bulunan zararlı maddelerin, özellikle katlı kavşaklar gibi trafiğin yoğun olarak yaşandığı merkezlerde çevreyeve insan sağlığına verdiği ve vereceği zararlar oldukça fazladır
 
             
 

HEM DOĞAYI KORURSUN, HEM KENDİNİ

genellikle, kent merkezlerindeki karbonmonoksit emisyonlarının %70-90 ından

azot oksit emisyonlarının %40-70 inden

hidrokarbon emisyonlarınınyaklaşık %50 sinden ve şehir bazında kurşun emisyonlarının tümünden özellikle MOTORLU TAŞITLAR sorumludur.

 

AMBALAJ ÇÖP DEĞİLDİR, AYRIŞTIRMAK BİLİNÇTİR

Eksoz gazlarının bileşikleri aşağıdaki faktörlere bağlıdır.

Hava yakıt karışım oranı,

Ateşleme zanamlaması, Sıkıştırma oranı

Motorun hızı, Yakıtın cinsi

 

 
             
 

HEM DOĞAYI KORURSUN, HEM KENDİNİ

Motorlu kara taşıtlarında atık gaz çıkışları, yer seviyesi çok yakındır.

Bu nedenle, atmosfere, atık gaz emisyonu yapan diğer kirleticileri, kaynakarına göre çok daha büyük zararlara yol açmaktadır.

Bu emisyonlar, solunum yollarında vekanda çeşitli rahatsızlıklara neden olabilmektedir.

 

AMBALAJ ÇÖP DEĞİLDİR, AYRIŞTIRMAK BİLİNÇTİR

EKSOZ EMİSYONU KONTROLÜ YÖNETMELİĞİ

Egzoz Gazı Emisyonu Kontrolü Yönetmeliği 04/04/2009 tarihli ve 27190 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girmiştir. İş makinaları, tarım ve orman traktörleri, motosikletler ve mopetler hariç, kamuya ait araçlarda dahil olmak üzere, trafikte bulunan dört ve daha fazla tekerlekli, yolcu ve yük taşımaya mahsus karayolu motorlu taşıtlarını kapsar.

 

 
             
 

SAĞLIKLI YAŞAM,  SAĞLIKLI ÇEVRE İLE OLUR

Bu Yönetmeliğin amacı, trafikte seyreden motorlu kara taşıtlarından kaynaklanan egzoz gazlarının neden olduğu hava kirliliğinden ve etkilerinden, canlıları ve çevreyi korumak amacıyla egzoz gazı kirleticilerinin azaltılmasını sağlamak ve ölçümler yaparak kontrol etmek üzere gerekli usul ve esasları belirlemektir.
 

ÇEVREYİ HOR GÖREN, GELECEĞİ ZOR GÖRÜR.

EGZOZ GAZI EMİSYON ÖLÇÜMÜ YAPTIRMA PERİYOTLARI

Taşıtlar, bu yönetmeliğin Ek-1 de belirtilen sınıflar esas alınmak kaydıyla cinslerine, kullanılma amaç ve şekillerine uygun olarak aşağıda belirtilen periyotlarda egzoz gazı emisyon ölçümüne tabi tutulur.

 

 
             
 

ÇEVREYİ HOR GÖREN, GELECEĞİ ZOR GÖRÜR.

Hususi otomobiller ilk üç yaş sonunda ve devamında her iki yılda bir.

Resmi otomobiller ilk iki yaş sonunda ve devamında yılda bir.

Diğer motorlu taşıtlar ilk bir yaş sonunda ve devamında yılda bir.

Trafikte seyreden tüm motorlu taşıtlar on yaş sonunda yılda bir.

 

HEM DOĞAYI KORURSUN, HEM KENDİNİ

!

Taşıtın trafiğe çıkışından sonraki, muafiyet süresinin bitim tarihinden itibaren bir ay içerisinde egsoz gazı emisyon ölçümü yaptırılması zorunludur. takip eden emisyon ölçümleri ise taşıtın trafiğe çıkış tarihi esas alınarak uygulanır.

 
             
 

AMBALAJ ÇÖP DEĞİLDİR, AYRIŞTIRMAK BİLİNÇTİR
 

EGZOZ GAZI EMİSYON ÖLÇÜM ESASLARI VE SINIR DEĞERLERİ.

pozitif ateşlemeli benzinli motorlara sahip motorlu taşıtlar; Taşıtın, üreticisinin tavsiyeleri dikkate alınarak, makul bir süre motorun çalıştırılmasından sonra motor rölanti devrinde iken (yüksüz) egzoz gazındaki karbon monoksit miktarı ölçülür. Egzoz gazındaki azami müsaade edilebilir karbon monoksit miktarı taşıt üreticisinin belirttiği gibidir.Böyle bir bilgi yoksa, karbon monoksit miktarı bu maddenin (Tablo 1)'indekideğeri geçemez.

 

YAPRAK YEŞİLİ, GÖK MAVİSİ, ÇOCUKLARIMIZ RENKLERİN VARİSİ.

Sıkıştırmalı ateşlemeli dizel motorlara sahip motorlu taşıtlar;

Vites levyesi boşta ve debriyaj kavramadayken 
serbest ivme süresince (yüksüz rölantiden kesme
 hızına kadar)egzoz gazının duman koyuluğunun 
ölçülmesi yapılır. Mekanik pompalı taşıtlarda, 
ölçümler öncesinde taşıtın püskürtme 
pompasında bulunması gereken mühür 
kontrol edilir.

 

 
             
 

BİZ DOĞAYI KORUDUKÇA, DOĞA DA BİZİ KORUR.

EGZOZ GAZI EMİSYON ÖLÇÜM SONUÇLARI

bu yönetmelikte tanımlanan standartlara ve sınır değerlere uygun olmak zorundadır. Egzoz gazı emisyon ölçüm sonucu uygun olan taşıt sahibine,sadece Bakanlık tarafından bastırılan egzoz gazı emisyon ölçüm pulu ve egzoz gazı emisyon ruhsatı verilir.Egzoz gazı emisyon ölçümü yapılmayan ve sınır değerleri sağlamayan hiçbir araca egzoz gazı emisyon ölçüm pulu verilmez ve motorlu taşıt egzoz gazı emisyon ruhsatı onaylanmaz.

 

BAKARSAN BAĞ OLUR, BAKMAZSAN DAĞ !

Sınır değerlere uygun olmak zorundadır. Egzoz gazı emisyon ölçüm sonucu uygun olan taşıt sahibine sadece Bakanlık tarafından bastırılan egzoz gazı emisyon ölçüm pulu ve egzoz gazı emisyon ruhsatı verilir. Egzoz gazı emisyon ölçümü yapılmayan ve sınır değerleri sağlamayan hiçbir araca egzoz gazı emisyon ölçüm pulu verilmez ve motorlu taşıt egzoz gazı emisyon ruhsatı onaylanmaz.
 
             
 

YAPRAK YEŞİLİ, GÖK MAVİSİ, ÇOCUKLARIMIZ RENKLERİN VARİSİ.

EGZOZ GAZI EMİSYON ÖLÇÜM PULU
VE MOTORLU TAŞIT EGZOZ
GAZI EMİSYON RUHSATI
 
Egzoz gazı emisyon ölçüm yetki belgesi 
verilen ölçüm istasyonlarına egzoz gazı 
emisyon ölçüm pulu ve motorlu taşıt egzoz gazı
emisyon ruhsatı Bakanlıkça verilir Egzoz gazı emisyon ölçüm bedeli, Maliye Bakanlığınca her yıl bir önceki yıla ilişkin olarak Vergi Usul Kanunu uyarınca belirlenen yeniden değerleme oranı dikkate alınarak Bakanlıkça belirlenir.
 

BİZ DOĞAYI KORUDUKÇA, DOĞA DA BİZİ KORUR.

Egzoz gazı emisyon ölçüm bedelinin Bakanlığa ait olan kısmı Bakanlık Döner Sermaye Bütçesine gelir kaydedilir. Motorlu taşıt egzoz gazı emisyon ruhsatı bedelsiz olarak taşıt sahibine verilir. Taşıtın el değiştirmesi durumunda egzoz gazı emisyon pulunun geçerlilik süresi değişmez.
 
             
 

ÇEVREYİ HOR GÖREN, GELECEĞİ ZOR GÖRÜR.

Bakanlıkça veya çevre ve orman müdürlüğünce ölçüm istasyonlarında yapılacak denetimlerde, bu Yönetmelik ve Bakanlıkça yapılan yasal düzenlemelere aykırılık olması durumunda, istasyona verilmiş olan egzoz gazı emisyon ölçüm pulları il çevre ve orman müdürlüğünce tutanakla teslim alınır. Egzoz gazı emisyon ölçüm yetki belgesi iptal edilen ölçüm istasyonuna ait işlem görmemiş ölçüm pulu bedelleri illerdeki Bakanlığa ait döner sermaye saymanlıkları aracılığı ile istasyon işletenine iade edilir
 

AMBALAJ ÇÖP DEĞİLDİR, AYRIŞTIRMAK BİLİNÇTİR

MOTORLU KARA TAŞIT İŞLETENİNİN YÜKÜMLÜLÜĞÜ Motorlu kara taşıt işleteni, taşıtlarının egzoz gazı emisyonlarını bu Yönetmeliğin 7. maddesinde belirtilen sınır değerlere uygun olmasını sağlamakla yükümlüdür. Bu yükümlülüğü yerine getirmek üzere, taşıt işleteni bu Yönetmeliğin 6.maddesinde belirtilen periyotta ve öngörülen tarihlerden önce egzoz gazı emisyon ölçümlerini yaptırmak ve uygun ölçüm sonucunu belgeleyen geçerli egzoz gazı emisyon ölçüm pulunun yapıştırıldığı motorlu taşıt egzoz gazı emisyon ruhsatını taşıtında bulundurmak zorundadır.

 
             
 

ÇEVREYİ HOR GÖREN, GELECEĞİ ZOR GÖRÜR.

Taşıt işleteni, içinde bulunulan yılın egzoz gazı emisyon ölçümünü yaptırabilmek için bir önceki yılın egzoz gazı emisyon ölçümünü istasyon işletenine ibraz etmek zorundadır. Eğer ibraz edemiyorsa, bir önceki döneme ait egzoz emisyon ölçüm bedelini yasal gecikme faizi ile birlikte ödedikten sonra içinde bulunulan yıla ait egzoz emisyon ölçümünü yaptırabilir.
 

BİZ DOĞAYI KORUDUKÇA, DOĞA DA BİZİ KORUR.

Egzoz gazı emisyon ölçüm işlemi sonucu sınır değerlere uygun çıkmayan taşıt işleteni, taşıtının gerekli bakımını ve egzoz emisyon ölçümünü bir ay içerisinde yaptırmakla yükümlüdür. Bu süre ölçüm yapan istasyonca tutanakla tespit edilerek, tutanağın bir örneği taşıt işletenine verilir. Tutanağın diğer nüshası istasyon işleteni tarafından işlemin takibi amacıyla il'in en büyük mülki amirine gönderilir. Taşıt işleteni bir ay içerisinde aynı istasyonda yapılacak yeniden ölçüm için herhangi bir ücret ödemez
 
             
 

BİZ DOĞAYI KORUDUKÇA, DOĞA DA BİZİ KORUR.

EGZOZ GAZI EMİSYON ÖLÇÜM İSTASYONU İŞLETENİNİN YÜKÜMLÜLÜĞÜ

İstasyon işleteni, egzoz gazı emisyon ölçüm sonuçları bu Yönetmelikte belirtilen sınır değerlere uygun çıkan taşıt işletenine Bakanlıkça düzenlenen egzoz gazı emisyon ölçüm pulunu, motorlu taşıt egzoz gazı emisyon ruhsatını, hizmetin bedelini belgeleyen makbuz, fatura veya kasa fişini ve egzoz gazı emisyon ölçüm cihazı çıktısını vermekle yükümlüdür.

 

NÜKLEERE İNAT, YAŞASIN HAYAT.

İstasyon işleteni çift yakıt kullanan motorlu taşıtlarda egzoz gazı emisyon ölçümünü her iki yakıta göre de yapılır, ancak tek bir ölçüm ücreti alınır. İstasyon İşleteni tarafından, taşıtın bir önceki döneme ait egzoz gazı emisyon ölçümü var ise içinde bulunulan döneme ait emisyon ölçümü yapılır. Eğer yoksa taşıtın emisyon ölçümü yapılmaz. Taşıt işleteni  bir önceki yılın egzoz gazı emisyon ölçüm bedeli ile yasal gecikme faizini ödemek üzere il'in en büyük mülki amirine gönderilir,
 
             
 

AMBALAJ ÇÖP DEĞİLDİR, AYRIŞTIRMAK BİLİNÇTİR

ödendiğine dair belgenin  istasyon işletenine ibraz edilmesini müteakip emisyon ölçümü yapılır ve bu belgenin seri numarası ruhsatın ilgili bölümüne işlenir. İstasyon işleteni egzoz gazı emisyon ölçüm cihazından iki çıktı alarak yazılı sonuçların bir nüshasını taşıt sahibine vermekle, bir nüshasını da ölçüm istasyonunda bilgisayar ve yazılı ortamda düzenleyerek denetimlerde ibraz edilmek üzere iki yıl süre ile saklamakla yükümlüdür. İstasyon işleteni, egzoz gazı emisyon ölçümü yaptığı taşıtlara ilişkin bilgileri aylık olarak il çevre ve orman müdürlüğüne gönderir.
 

ÇEVREYİ HOR GÖREN, GELECEĞİ ZOR GÖRÜR.

HAVA KALİTESİNİ BOZAN KİRLİLİK SEBEPLERİ

Bakım yapılmamış araçların fazla yakıt yakması,

Temiz olmayan yakıt kullanılması,

Trafik yoğunluğunu,

Zorunlu haller dışında araç kullanma,

 
             
 

ÇEVREYİ HOR GÖREN, GELECEĞİ ZOR GÖRÜR.

Trafik yoğunluğu nedeniyle aracın uzun süre trafikte seyretmesi,

Duraklama ve park etme sırasında motorun gereksiz yere çalıştırılması,

Araç motoru rölantide çalışırken egzozdan çıkan karbon monoksit gazı
% 3,5'den, araç hareket halindeyken % 4,5'den fazla olmamalıdır.

 

SAĞLIKLI YAŞAM,  SAĞLIKLI ÇEVRE İLE OLUR

Araçların egzoz gazları, yağ ve yakıt sızıntıları, akıntıları ve buharları, lastik tozları ve parçaları, araçların taşıdıkları yüklerin tozaması, buharlaşması v.b.

Taşıtlara taşıma sınırı üzerinde yük yüklemek, aşırı hızlı gitmek, araç dışına gereksiz aksesuarlar takmak, seyir halinde camları açmak, lastik havalarının uygun seviyede olmaması, gereksiz yere taşıt kullanmak havayı kirletir.

 
             
 

BAKARSAN BAĞ OLUR, BAKMAZSAN DAĞ !

Küçük silindir hacimli taşıtların kullanılması, aynı güçte olan taşıtlardan hafif olanının tercih edilmesi, yürüyerek gidilebilecek yere her hangi bir araçla gidilmemesi çevrenin korunması için alınacak tedbirlerdendir. Kurşunsuz yakıt kullanılmalı, çünkü havadaki kurşun kirliliğinin en önemli kaynağı taşıtlardır. kurşunsuz yakıt kullanan araçların egzoz sistemlerindeki katalitik konvektör, egzozdan çıkan zehirli gazların zehirleyici etkilerini azaltmaktadır.
 

BİZ DOĞAYI KORUDUKÇA, DOĞA DA BİZİ KORUR.

 olduğunca toplu taşıma araçlarından yararlanmalıdır. Araç kullanırken trafi-ğin yoğun olmadığı saatleri, trafiğin yoğun olmadığı yolları tercih etmek gerekir. Gidilecek yere en kısa mesafe-den gidilmelidir. Kısa mesafenin seçil-mesi, enerji ve yakıt tasarrufu sağla-manın yanı sıra çevrenin kirletilmemesi bakımından da yarar sağlar. turistlerde temiz bir ülkeyi tercih ederler. Hava kirliliği, insanlarda nefes darlığı, kanser ve toplu ölümler gibi zararlara yol açmaktadır.
 
             
 

ÇEVREYİ NASIL BULMAK İSTİYORSAN ÖYLE BIRAK.

HAVA KRİLİLİĞİNİN ÖNLENMESİ İÇİN NELER YAPILABİLİR ?

Hava kirliliğinin en önemli nedenlerinden olan fosil yakıtlar olabildiğince az kullanılmalı. Bunun yerine doğalgaz, güneş enerjisi, jeotermal enerji vb. enerjilerin kullanımı yaygınlaştırılmalıdır.

Sanayi kuruluşlarının atıklarını havaya vermeleri önlenmelidir.

 

AMBALAJ ÇÖP DEĞİLDİR, AYRIŞTIRMAK BİLİNÇTİR
 

Karayolu taşımacılığı yerine demiryolu ve deniz taşımacılığına ağırlık verilmelidir.Büyük kentlerde toplu taşıma hizmetleri yaygınlaştırılmalıdır. Böylece otomobil egzoslarının neden olduğu kirlilik azaltılabilir.

Yeşil alanlar arttırılmalı, orman yangınları önlenmelidir.

Ozon tabakasına zarar veren maddeler kullanılmalıdır.

 
             
 

ORMANSIZ YURT VATAN DEĞİLDİR.

EKSOZ GAZLARININ BİLEŞİKLERİ AŞAĞIDAKİ FAKTÖRLERE BAĞLIDIR.

Hava yakıt karışım oranı,

Ateşleme zamanlaması,

Sıkıştırma oranı,

Motorun Hızı, Yakıtın cinsi

 

YEŞİL GÖRMEYEN GÖZLER RENK ZEVKİNDEN MAHRUMDUR.

TPORAK KİRLİLİĞİ

Otomobil, minibüs, Otobüs, kamyonet, kamyon, çekici ve lastik tekerlekli traktörlerde. Araç bakımlarının uygun ortamlarda yapılması, motor yağı, yakıt, asit vs. atıkların toprağa dökülmesi, Araçlarda kullanılan, yenilen ve içilen maddelerin artıklarının çevreye atılması,

 
             
 

YAPRAK YEŞİLİ, GÖK MAVİSİ, ÇOCUKLARIMIZ RENKLERİN VARİSİ.

Kimyasal ve radyoaktif maddelerin emniyet tedbirleri alınmadan taşınması, (Radyoaktif maddelerin yüklenmesi, taşınması ve boşaltılması için Türkiye Atom Enerjisi Kurumu'ndan izin alınması zorunludur.)

Sürücülerin orman ve tarım arazisi yangınlarına sebep olmaları, Dökülecek, taşacak tozacak vb. şekillerde yük taşımak.
Bunlar toprak kirliliğine neden olur.

 

BİZ DOĞAYI KORUDUKÇA, DOĞA DA BİZİ KORUR.

TOPRAĞIN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ

Yeryüzünün en üst tabakasını oluşturan örtüye toprak denir. Toprak tüm canlıların besin ve hayat kaynağıdır. Bitkiler;insan ve hayvanların,toprakta bitkilerin besin kaynağıdır. Çünkü bitkiler ihtiyaç duyduğu inorganik besin ve suyu topraktan alırlar. Toprağın canlılara sağladığı faydalardan biri de yer altı sularının süzülerek canlıların kullanabileceği hale getirilmesidir.(doğal arıtma)

 
             
 

ÇEVREYİ HOR GÖREN, GELECEĞİ ZOR GÖRÜR.

TOPRAK KİRLİLİĞİNE NEDEN OLAN BAŞLICA ETMENLER

Ev, iş yeri ve hastahane atıkları,  Radyoaktif atıklar,  Hava kirliliği sonucu oluşan asit yağmurları,  Gereksiz yere ve aşırı miktarda yapay gübre, tarım ilacı vb. kullanılması.  Tarımda gereksiz yere ya da aşırı hormon kullanımı  Suların kirlenmesi. Su kirliliği toprak kirliliğine neden olurken, toprak kirliliği de özellikle yer altı sularının kirlenmesine neden olur

 

SAĞLIKLI YAŞAM,  SAĞLIKLI ÇEVRE İLE OLUR

TOPRAK KİRLİLİĞİNİN ÖNLENMESİ İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Verimli tarım topraklarında yerleşim ve sanayi alanları kurulmamalı yeşil alanlar arttırılmalıdır. Ev ve sanayi atıkları toprağa zarar vermeyecek şekilde toplanıp depolanmalı ve toplanmalıdır. Yapay gübre ve tarım ilaçlarının kullanılmasında yanlış uygulamalar önlenmelidir. Nükleer enerji kullanımı bilinçli şekilde yapılmalıdır.

 
             
 

ÇEVREYİ NASIL BULMAK İSTİYORSAN ÖYLE BIRAK.

GÜRÜLTÜ KİRLİĞİ ya da SES KİRLİLİĞİ

insan veya hayvan yaşamını olumsuz etkileyen, dengesini bozan her türlü insan, hayvan ya da makine kaynaklı ses oluşumudur. Gürültü kirliliğinin en yaygın biçimlerinden biri, özellikle motorlu araçların neden olduğu kirliliktir.

 

NÜKLEERE İNAT, YAŞASIN HAYAT.

Dünya çapında en yaygın gürültü türü ulaşım sistemlerinden kaynaklanır. Motorlu araçların yanı sıra uçak ve demiryolu araçlarının yarattığı gürültü de önemli bir yer tutar. Şehir planlamacılığında yanlışlar yapılması sanayi ve yerleşim alanlarının birbirine bitişmesine neden olabilir ve sonuç olarak sanayi alanının yarattığı gürültü kirliği komşu yerleşim birimlerinde yaşayanların sağlığı üzerinde olumsuz etkiler yaratabilir.
 
             
 

ORMANSIZ YURT VATAN DEĞİLDİR.

Gürültü kirliği yaratan diğer etmenler arasında araba alarmları, acil durum sirenleri, çeşitli beyaz eşyalar ile ev âletleri, fabrika makineleri, yapım ve onarım çalışmaları, ses çıkaran hayvanlar, ses sistemleri, hoparlörler ve konuşmakta olan insanlar sayılabilir.
 

YEŞİL GÖRMEYEN GÖZLER RENK ZEVKİNDEN MAHRUMDUR

GÜRÜLTÜ KAYNAKLARI.

Ulaşım araçları,

Sanayi, şantiye,

eğlence yerleri,

Evcil hayvanlar.

 
             
 

YAPRAK YEŞİLİ, GÖK MAVİSİ, ÇOCUKLARIMIZ RENKLERİN VARİSİ.

SES KİRLİLİĞİNİN YARATAN ÖNEMLİ ETMENLER

Sanayileşme, Plansız kentleşme, Hızlı nüfus artışı, Ekonomik yetersizlikler, İnsanlara, gürültü ve gürültünün yaratacağı sonuçları konusunda yeterli ve etkili eğitimin verilmemiş olmasıdır.

 

BİZ DOĞAYI KORUDUKÇA, DOĞA DA BİZİ KORUR.

SES KİRLİLİĞİ, İNSAN ÜZERİNDE ÇOK ÖNEMLİ OLUMSUZ ETKİLER YARATIR.

Gürültünün insan sağlığı üzerindeki etkileri hem sağlıksal hem davranışsal yönde ortaya çıkabilir. Genel olarak, "gürültü" olarak adlandırılan her türlü ses insan sağlığını fizyolojik ve psikolojik olarak etkiler.

 
             
 

ÇEVREYİ HOR GÖREN, GELECEĞİ ZOR GÖRÜR.

İstenmeyen bu sesler sinir, saldırganlık, hipertansiyon, yüksek stres, kulak çınlaması ya da kulak uğuldaması, duyma kaybı, uyku bozuklukları gibi pek çok sonuç doğurabilir. Bu sonuçlar içinde, stres ve hipertansiyon ciddi sağlık sorunlarına kapı açabilirken, kulak çınlamaları ve uğuldamaları unutkanlığa, ciddi ruhsal bunalımlara ve kimi zaman panik ataklara neden olabilir.
 

SAĞLIKLI YAŞAM,  SAĞLIKLI ÇEVRE İLE OLUR

SES KİRLİLİĞİNİN ÖNLENMESİ İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Otomobil kullanımını azaltacak önlemler alınmalıdır. Ev ve iş yerlerinde ses geçirmeyen camlar(ısıcam gibi) kullanılmalıdır. Eğlence yerleri vb. ortamlarda yüksek sesle müzik çalınması engellenmelidir. Gürültü yapan kuruluşlar şehirlerin dışında kurulmalıdır.

 
             
 

BAKARSAN BAĞ OLUR, BAKMAZSAN DAĞ !

2872 SAYILI ÇEVRE KANUNU MADDE-14 Kişilerin huzur ve sükununu, beden ve ruh sağlığını bozacak şekilde ilgili yönetmeliklerle belirlenen standartlar üzerinde gürültü ve titreşim oluşturulması yasaktır. Ulaşım araçları, şantiye, fabrika, atölye, işyeri, eğlence yeri, hizmet binaları ve konutlardan kaynaklanan gürültü ve titreşimin yönetmeliklerle belirlenen standartlara  indirilmesi için faaliyet sahipleri tarafından gerekli tedbirler alınır.
 

BİZ DOĞAYI KORUDUKÇA, DOĞA DA BİZİ KORUR.

SU KİRLİLİĞİ

Göl, nehir, okyanus, deniz ve yer altı suları gibi su barındıran havzalarda görülen kirliliğe verilen genel addır.

Her çeşit su kirliliği, kirliliğin bulunduğu havzanın çevresinde veya içinde yaşayan organizmalara ve bitkilere zarar verdiği gibi, çeşitli türlerin ve biyolojik toplulukların yok olmasına ortam hazırlar. Su kirliliği, içinde zararlı bileşenler barındıran atık suların, yeterli arıtım işleminden geçmeksizin havzalara boşaltılmasıyla meydana gelir.

 
             
 

ÇEVREYİ HOR GÖREN, GELECEĞİ ZOR GÖRÜR.

SUYUN CANLILAR İÇİN ÖNEMİ

Canlıların hayatlarını devam ettirebilmeleri için suya ihtiyaçları vardır. Hücrenin büyük bir bölümü (2/3) sudan meydana gelmiştir. Hücrede meydana gelen biyokimyasal olaylar için su gereklidir. Ayrıca dünyanın ¾ ü suyla kaplıdır. Bu suların ancak %0,003 ü içilecek niteliktedir. İçilecek su kaynakları,yer yüzü suları/baraj,göl,gölet) ve yer altı suları (kaynar,artezyenler)dır.

 

AMBALAJ ÇÖP DEĞİLDİR, AYRIŞTIRMAK BİLİNÇTİR

SU KİRLİLİĞİNİN SEBEPLERİ

Endüstriyel kuruluşlarca bırakılan artıklar(petrol,boya,deterjan,ağır metaller,kanalizasyon...), Tarımda kullanılan zehirler ve fazla kullanılan gübreler, Hayvansal ve evsel artıklar, Sulara bırakılan kurşun,civa, Lağımların sulara karışması.

 
             
 

AMBALAJ ÇÖP DEĞİLDİR, AYRIŞTIRMAK BİLİNÇTİR
 

SU KİRLİLİĞİNİN ÖNLENMESİ

Arıtma tesisleri kurulmalı ve özenle işletilmeli, Belirli yerlerde nüfus artışının önüne geçilmeli, İnsanlar bilinçlendirilmeli, Su kaynaklarının korunması için iyi politikalar geliştirilmeli,plan ve programlar yapılmalı, Hava ve toprak kirliliğine sebep olan faktörler ortadan kaldırılmalıdır

 

HEM DOĞAYI KORURSUN, HEM KENDİNİ

RADYASYON

Radyoaktif element denilen bazı elementlerin atom çekirdeğinin kendiliğinden parçalanarak etrafa yaydığı alfa, beta,ve gama ışınlarına radyasyon denir. Çevreye yayılan bu ışınlar, canlı hücreleri doğrudan etkileyerek mutasyon denilen genlerdeki bozulmaya neden olur.

 
             
 

BİZ DOĞAYI KORUDUKÇA, DOĞA DA BİZİ KORUR.

Çok yoğun olmayan radyasyon, canlının bazı özelliklerinin değişmesine neden olurken yoğun radyasyon, canlının ölümüne neden olabilir. Örneğin; 1945’te Japonya’ya atılan atom bombasın, atıldıktan sonra 7 gün içinde, vücutlarının tamamı 10 saniye radyasyon almış insanların %90’ı hiçbir yara ve yanık izi olmadan öldü.
 

BAKARSAN BAĞ OLUR, BAKMAZSAN DAĞ !

26 Nisan 1986’da Çernobil’deki nükleer kazanın; ani ölümler, gebe kadınlarda düşük olayları kan kanseri, sakat doğumlar gibi olumsuz etkileri oldu.
Bir çevredeki belli bir dozun üzerinde olan radyasyon, canlının vücut hücrelerini etkileyerek doku ve organlarda bozulmalara ,anormalliklere, üreme hücrelerini etkileyerek doğacak yavrularda sakatlıklara neden olur.
 
             
 

NÜKLEERE İNAT, YAŞASIN HAYAT.

RADYASYONUN ETKİLERİ

Kanser oluşması

Ömrün kısalması

Katarakt oluşması,

 

ÇEVREYİ NASIL BULMAK İSTİYORSAN ÖYLE BIRAK.

RADYASYONUN ÖNLENMESİ İÇİN NELER YAPILABİLİR?

Özel giysiler(kurşun önlük,özel maske)kullanılmalıdır. Radyasyon kaynağından uzak durulmalı, en kısa sürede radyasyonlu ortam terk edilmelidir. Radyasyonlu cihazlarla yapılan teşhis ve tedaviye sık sık başvurulmalıdır

 
             
 

YEŞİL GÖRMEYEN GÖZLER RENK ZEVKİNDEN MAHRUMDUR.

TEHLİKELİ ATIK

Bileşiminde insan sağlığı ve çevre için tehlikeli olan ve zararlılık potansiyeli taşıyan maddeleri içeren evsel ve endüstriyel kaynaklı olabilen atıklardır.

 

ORMANSIZ YURT VATAN DEĞİLDİR.

TEHLİKELİ ATIKLAR NELEREDİR

Tehlikeli madde ile kont amine olmuş ambalajlar (boya kutuları, kimyasal kapları, yağ teneke ve varilleri v.b. kısacası, üzerinde tehlikelilik işareti (yanıcı, parlayıcı, toksin  çevreye zararlı gibi) bulunan ambalajlar, Atık Yağlar (Motor, makine ve türbin yağları, sentetik ve mineral yağlar, emülsiyon ve solüsyonlar)

 
             
 

BİZ DOĞAYI KORUDUKÇA, DOĞA DA BİZİ KORUR.

Metallerin mekanik olarak işlenmesi esnasında oluşan ve yağ bulaşmış atıklar (yağlı metal talaşları, metalik çamurlar v.b.), Yağlı araç parçaları, Tehlikeli madde ile pislenmiş bez, eldiven, üstübü gibi atıklar, Boya ve vernik kalıntıları, Eski piller ve aküler, Organik solventler,  Flouresan lambalar, kartuş ve tonerler,
 

YAPRAK YEŞİLİ, GÖK MAVİSİ, ÇOCUKLARIMIZ RENKLERİN VARİSİ.

Pestisitler, Asbest içeren maddeler, Filtre tozları,  Siyanür içeren sertleştirme tuzları, Metal içeren boya ve fosfat çamuru, Yağ içeren kablo atıkları, Fotoğrafçılık endüstrisinden kaynaklanan film banyo suları gibi atıklar verilebilir.

 
             
 

SAĞLIKLI YAŞAM,  SAĞLIKLI ÇEVRE İLE OLUR

ATIK ÇEŞİTLERİ

Çevreye atılan ve doğal dengeyi bozan zararlı maddelere atık denir. Kağıt,bitki kalıntıları,sofra artığı,hayvan leşleri ve doğal gübre gibi organik (canlı kökenli) atıklar mikroorganizmalar tarafından parçalanarak yeniden tabiata kazandırılır. Fakat bu atıklar,çevreye atıldığında mikropların üremesine de uygun ortam oluşur.

 

ÇEVREYİ HOR GÖREN, GELECEĞİ ZOR GÖRÜR.

Cam şişe,teneke kutu,petrol,plastik,pet şişe,deterjan,tarım ilacı ve pil gibi maddeler tabiatta kalıcı kirliliğe neden olur. Kalıcı kirliliğe neden olan atık maddelerin rasgele çevreye atılmaması ve sanayide yeniden kullanımı sağlanmalıdır. Cam,kağıt,teneke,pil ve plastik sanayide yeniden kullanılır
 
             
  • DİREKSİYONDERSİ   TV
  • FARKIMIZ, KALİTE ODAĞIMIZ
  • HAYAT KURTARAN TRAFİK KURALLARI
  • ÇOCUKLAR İÇİN
  • GEÇMİŞ DÖNEMLERE AİT EHLİYET SINAVI SORU VE CEVAPLARI
  • SÜRÜCÜLER İÇİN PRATİK BİLGİLER
  • 2010 YILI TRAFİK CEZALARI
  • ONLİNE EĞİTİM
  • EĞLENELİM
  • HABERLER
  • TRAFİKTE DİKKAT
  • KAMERALAR İSTANBUL
USTA DİREKSİYON EĞİTMENİ DİREKSİYON EĞİTİMİ DERSİ ÖĞRETİCİSİ NASIL OLUNUR
NEDEN DİREKSİYON DERSİ STAJYER ÖĞRENCİ
DİREKSİYON EĞİTİMİ KAZANIMLAR-ARAÇ VE YOL TANIMA-PRATİK-ÖZGÜVEN
BAYAN DİREKSİYON HOCASI PROFESYONEL SÜRÜŞ EĞİTİMİ
BAYAN DİREKSİYON ÖĞRETMENİ-SÜRÜCÜ EĞİTMENİ TERCİHİ    BAY-BAYAN
PEDAGOJİK FORMASYON-EMPATİ ACEMİ-DENEYİMLİ SÜRÜCÜ
DİREKSİYON-EHLİYET SINAVI SONUÇLARI
EHLİYET SINAV SORULARI EHLİYET SINAV YERLERİ     EHLİYET SINAV TARİHLERİ
 DİREKSİYON DERSİ TEORİK   KAZA YERİNDE İLKYARDIM UYGULAMASI
DİREKSİYON DERSİ TEORİK EĞİTMEN TAVSİYELERİ
DİREKSİYON DERSİ TEORİK KİŞİSEL GÜVENLİK
 ÖZEL DİREKSİYON DERSİ GÜVENLİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ GÜVENLİ SÜRÜCÜ
DİREKSİYON DERSİ PRATİK EKONOMİK SÜRÜŞ TEKNİKLERİ-ECO DRIVE
DİREKSİYON EĞİTİMİ TEORİK AGRESİF SÜRÜCÜ
  DİREKSİYON DERSİ PRATİK  TEHLİKE ALGISI
  DİREKSİYON DERSİ PRATİK OTOMATİK VİTES
DİREKSİYON DERSİ PRATİK MANÜEL VİTES
SÜRÜCÜ KURSU PSİKOTEKNİK-SÜRÜCÜ DAVRANIŞLARI GELİŞTİRME
SÜRÜCÜ ADAYLARI-SAĞLIK RAPORU SÜRÜCÜ  BELGESİ TESCİL İŞLEMLERİ
  DİREKSİYON DERSİ TEORİK  ARIZA ANINDA HAREKET TARZI
PROFESYONEL SÜRÜŞ EĞİTİMİ  ONLİNE SÜRÜŞ TESTİ
DİREKSİYON DERSİ TEORİK YOLCU GÜVENLİĞİ
ÖZEL DİREKSİYON DERSİ PRATİK TEMEL SÜRÜŞ BECERİLERİ DİREKSİYON NASIL TUTULUR
TRAFİK VE YOL BECERİLERİ  SÜRÜŞ EĞİTİMİ-SÜRÜŞ DERSİ DİREKSİYON EĞİTİMİ
OTOYOL SÜRÜŞ BECERİLERİ SÜRÜŞ EĞİTİMİ-DİREKSİYON DERSİ
DİREKSİYON DERSİ PRATİK   ARAÇ BAKIMI RUTİN KONTROL
DİREKSİYON DERSİ PRATİK DİREKSİYON GELİŞTİRME   KOKPİT ALIŞTIRMASI
DİREKSİYON DERSİ PRATİK   AYNA SİNYAL MANEVRA  (A_S_M)
DİREKSİYON DERSİ PRATİK POZİSYON HIZ BAKIŞ  (P_H_B)
ÖZEL DİREKSİYON DERSİ GÜVENLİ ARAÇ SEÇİMİ NCAP-INNOVATİON
DİREKSİYON DERSİ TEORİK SÜRÜŞ GÜVENLİĞİ  ENGEL TEŞKİL EDEN APARATLAR MULTİMEDİA
DİREKSİYON DERSİ TEORİK EĞİTMEN-ÖĞRENCİ DİYALOĞU GÖSTER BANA-ANLAT BANA
 ÖZEL DİREKSİYON EĞİTİMİ   ARAÇ GÜVENLİĞİ-SİGORTA
BASİT SÜRÜŞ TEKNİKLERİ DİREKSİYON KONTROLÜ KALKIŞ ALMA TEKNİKLERİ
ÖZEL DİREKSİYON DERSİ PRATİK VİTES VE DEBRİYAJ KONTROLÜ
ÖZEL DİREKSİYON DERSİ PRATİK YOKUŞ YUKARI KALKIŞ ALMA
SÜRÜŞ EĞİTİMİ -SÜRÜŞ DERSİ-SÜRÜŞ TEKNİKLERİ FREN MESAFESİ-DURMA
ÖZEL DİREKSİYON EĞİTİMİ YOKUŞ YUKARI-AŞAĞI PARK
ÖZEL DİREKSİYON DERSİ PARK ETME TEKNİKLERİ PARALEL PARK-DİKEY PARK-GERİ GERİ PARK
İLERİ SÜRÜŞ TEKNİKLERİ TAKİP MESAFESİ-HIZ DEFANSİF SÜRÜŞ
SÜRÜŞ TEKNİKLERİ-SÜRÜŞ EĞİTİMİ-SÜRÜŞ DERSİ VİRAJLARDA HAREKET TARZI
DİREKSİYON DERSİ PRATİK SÜRÜŞ EĞİTİMİ-SÜRÜŞ DERSİ SOLLAMA-GEÇME-GEÇİLME
DİREKSİYON DERSİ PRATİK    GECE SÜRÜŞ TEKNİKLERİ
DİREKSİYON EĞİTİMİ TEORİK  ACİL DURUM ARAÇ KİTİ
DİREKSİYON DERSİ TEORİK  SÜRÜŞ ERGONOMİSİ SAĞLIKLI SÜRÜŞ
SÜRÜŞ TEKNİKLERİ-SÜRÜŞ EĞİTİMİ-SÜRÜŞ SİMÜLATÖRÜ NETTEN DİREKSİYON DERSİ
ÖZEL DİREKSİYON EĞİTİMİ ALKOL, İLAÇ VE GSM DİREKSİYON OKULU
HAVA KOŞULLARI-YOĞUN YAĞIŞLI SİSLİ ORTAM-KAR VE BUZLU HAVA SÜRÜŞ TEKNİKLERİ-SÜRÜŞ DERSİ
DİREKSİYON HAKİMİYETİ TRAFİKTE SÜRÜŞ EĞİTİMİ MANEVRALAR
PROFESYONEL  SÜRÜŞ EĞİTİMİ DİREKSİYON DERSİ PRATİK KAVŞAKLAR-KATILIMLAR
DİREKSİYON EĞİTİMİ TEORİK TRAFİK İŞARETLERİ-TRAFİK IŞIKLARI
DİREKSİYON KURSU TEORİK YAYALAR- DİĞER YOL KULLANICILARI
SÜRÜŞ EĞİTİMİ-SÜRÜCÜ OKULU-DİREKSİYON DERSİ OYUNLARI-GÖRSEL DERS-ONLİNE-VİDEO DERS
ARAÇ SATIN ALMA-TAVSİYELER TRAFİK TESCİL İŞLEMLERİ
ÖZEL SÜRÜCÜ KURSLARI İSTANBUL
2009 © Her hakkı saklıdır. Sitedeki materyaller izinsiz kopyalanamaz. MAXEL YAZILIM [email protected]
  • sayfayı paylas
  • stumbleupon
  • Delicious
  • reddit
  • Digg
  • Twitter
  • Myspace
  • linkedin
  • yahoo
  • newsvine
  • netvibes
  • google
  • Diigo
  • friendfeed